Neurobik-trening za vaš mozak

Slučajno ste naišli na osobu koju poznajete, ali ne možete se setiti kako se zove? Ili prepričavate super film koji ste nedavno gledali, ali se ne možete setiti tačno radnje filma?

Većina ljudi se nađe u ovoj ili sličnoj situaciji. Velika količina informacija koju svakodnevno primamo, uzrokuje probleme s pamćenjem. U cilju poboljšanja memorije, nesumnjivo je potrebno održavati mozak aktivnim.

Svakodnevne aktivnosti, kao što su jutarnje pranje zuba, ispijanje prve kafe ili neke svakodnevne radnje na poslu, s vremenom postanu automatske aktivnosti koje vašem mozgu ne daju izazov za napredak. Mozak bez dodatnih aktivnosti ne napreduje onoliko koliko bi trebao. Neurobik vam nudi upravo ono što vašem mozgu treba da bi se dodatno aktivirao i ostao u dobroj formi.

11106287_10155334039615405_129846527_n

Šta je neurobik?

Neurobik se prvi put spominje u Americi, a osmišljen je za poboljšanje intelektualnih sposobnosti mozga kroz čitav niz različitih vežbi. Kao što fizičke vežbe pomažu vašem telu da ostane u dobroj formi, tako i neurobik pomaže pri poboljšanju memorije i moždanih aktivnosti vašeg mozga. To se događa kroz vežbe koje se sastoje od ne-rutinskih i ne-tipičnih radnji za vaš mozak u koje su uključene i razne kombinacije čula vida, sluha, mirisa, ukusa kao i emocionalni osećaji.

Neurobik praktikuju i deca i odrasli. Deca ga koriste većinom za poboljšanje koncentracije, a odrasli kako bi izbegli pogoršanje moždane memorije koja dolazi s godinama.

Kaže se da “mozak želi vest, no ona ne mora biti komplikovana“. Sledeće vežbe su upravo to, jednostavne, ali jako dobre za vaš mozak.

woman-mental-doodles-300x260

     1.Tuširanje zatvorenih očiju

Prilikom tuširanja zatvorite oči. Ubrzo ćete osetiti da su se druga cula aktivirala, a to je dovelo do veće aktivnosti vašeg mozga. Takođe probajte u vama poznatoj prostoriji ugasiti svetlo i pokušajte se kretati; to će aktivirati vaše pamćenje i čulo dodira.

  1. Pranje zubi s druge strane

Redovno perete zube s desne strane? Sada počnite prati vaše zube s leve strane (ako inače perete sa leve onda obrnuto). Za mnoge je to vrlo teška vežba i zahteva punu pozornost prvog puta kada se praktikuje. Ova vežba aktivira vašu drugu stranu mozga koja se obično ne koristi. Osim toga, možete češljati kosu ili jesti supu s rukom koja nije dominantna.

  1. Novi mirisi

Unesite neke nove mirise u vaš dom kako bi već od jutra potstakli veću moždanu aktivnost vašeg mozga. Ako ste ikada odrastali uz miris kafe ili čaja, zamijenite ga sa drugim mirisom. Uzmite aromatizovanu sveću ili eterično ulje kako bi odmah nakon buđenja mozak počeo stvarati veze s drugim poznatim mirisima. To će potstaci veću aktivnost mozga.

  1. Televizor bez zvuka

Uključite televizor, ali isključite zvuk. Pokušajte razumjeti šta se govori po izrazima lica i pokretima usta onih koji govore.

  1. Promena okoline

Promena izgleda vašeg doma ili radnog mesta, može dovesti do veće aktivnosti. Na taj način prisiljavate mozak da formira novu mentalnu kartu i radi aktivnije.

Korisni saveti

  • Sve što je novo i uzbudljivo u vašem mozgu pobuđuje znatiželju, ali i njegovu aktivnost.
  • Jedite za večeru ono što obično jedete za doručak.
  • Pomešajte u blenderu dva voća koja nikada niste jeli zajedno. Na primer, mango i banane.
  • Jedite s rukom koja nije dominantna.
  • Večerajte uz svetlost sveće.
  • Jedite vaš obrok uz muziku.
  • Jedite u apsolutnoj tišini (bez razgovora, muzike i TV-a) i koncentrisite se na ukus hrane.

Naravno, postoji bezbroj neurobik vežbi. Probudite svoju kreativnost i sami pronađite nešto novo.

Postavi komentar