11 načina kako da budeš cool!

Negativne misli mogu postati prava noćna mora i uticati na svakodnevne dogadjaje. Kako da postaneš pozitivni magnet za sve oko sebe je u stvari veoma lako.

happy_sad_signpost

BUDI ZAHVALAN/A:
Zahvalnost na svemu što imaš u životu je osnovna i polazna tačka. Ukoliko ovo čitaš najverovatnije imaš pristup internetu, kompijuteru, ŽIVOTU!
Budi zahvalan/na svima koji su tu za tebe i na svemu što te okružuje. Sve što imaš u životu je privilegija i zapamti da ništa „ne pada sa neba.“

NE DRAMI I DRŽI SE DALJE OD DRAME:
Nositi etiketu nekoga ko drami oko svega je vrlo nezgodno. Beg od drame postižeš tako što pre svega sklanjaš od sebe sve ljude koji prave frku oko svakoga i svega. Čak i ako ne zapocinju raspravu sa tobom vrlo lako možeš biti uvučen u istu ili čak obeležen kao onaj koji je celu stvar i započeo. Reci „cao“ ovakvim likovima i uticajima. Tebi treba sreća i mir a ne besmislene rasprave i stres.

summer holidays and teenage concept - group of teenagers looking

OKRUŽITE SE COOL LJUDIMA:
Proces odstranjivanja „drama-ljudi“ iz svog života ide paralelno sa istovremenim okruživanjem pozitivnim ljudima. Veoma dobro znaš ko ima pozitivan a ko negativan uticaj na tebe. Prijatelji ili su tu za tebe ili nisu. Dobro razmisli koga puštaš u svoj život!

0251007.48

PREUZMI ODGOVORNOST:
Pokreni se!
Treba da ŽELIŠ da budeš srecan/a. Takodje, treba da preuzmeš odgovornost za sve stvari u životu koje ti ne idu u prilog i doneseš odluku da ih apsolutno možeš popraviti.

A teenage girl comforting her friend

BUDI LJUBAZAN/A:
Budi ljubazan prema ljudima. To je tako jednostavno. Ljubaznost izaziva pozitivan osećaj u tebi i osobi prema kojoj je pokazuješ. U ovoj situaciji svi su pobednici. Biti ljubazan je odlika dobrih ljudi i ne postoji bolji način da živiš i budeš cool i pozitivan.

NADJI VREME ZA SEBE:
Ponekad je potrebno ostaviti sve i naći vreme za sopstvene misli. Bilo da je to kroz meditaciju, jogu, slušanje muzike, šetnju, pecanje, čitanje, boravak u prirodi itd… svima nam je katkad potrebno da zbrišemo od realnosti i izgubimo se u sopstvenom treningu i mislima.

o-TEENS-PHONES-facebook

ZABAVLJAJ SE:
Očigledan način za beg od negativnih misli jeste zabava. Zabava vodi ka smehu, uživanju i razonodi. Dok god tvoja zabava nikoga ne ugrožava treba da bude na tvojoj listi prioriteta.

NAUČI DA PRAŠTAŠ:
Neko te je uvredio ili povredio? Davanje oproštaja zahteva jaku ličnost. Istovremeno, nešto što je prošlo više ne zavredjuje tvoju pažnju. Šta je bilo bilo je. Oproštaj može biti težak ali ti u isto vreme pomaže da se ogradiš od nekih stvari i nastaviš dalje. Sreća i pozitivne misli te ne mogu okružiti ukoliko se čvrsto držiš za nešto što je stvar prošlosti. Oprostiš I nastaviš dalje a osobi koja te je povredila zadržiš uz oprez ili naprosto eliminišeš iz svog života.

111936073_c8136ec32f_o (1)

NEKA TI ČAŠA UVEK BUDE POLU PUNA (umesto polu prazna):
Šta god neprijatno da ti se u životu  dogodi tretiraj to u stilu „ko zna zašto je to dobro“ umesto da se fokusiraš na lošu stranu. Ukoliko imaš loš dan usmeri misli na neki dan i dogadjaje kad ti je bilo mnogo lepo. Prosto nauči da budeš optimista. Naravno, postoje situacije koje ti ne dozvoljavaju optimizam. Život može biti težak s vremena na vreme. Ne odustaj, sve se na kraju složi kao kockice mozaika.

PRESTANI DA „LOMIŠ MOZAK“:
Opsesivno razmišljanje o prošlosti vodi te ka ignorisanju sadašnjeg trenutka. Ukoliko, prolaziš kroz težak period i misliš da nemaš snage za borbu, nastavi da se boriš. Istrajnost će se na kraju isplatiti. Dok god radiš na sebi ne troši energiju na brigu o onome što će možda jednom biti a verovatnije je da nece. Budi pozitivan/a i uživaj u sadašnjem trenutku!

teenREŠAVAJ SUDOKU:
Sudoku je odličan trening za mozak, utiče na koncentraciju i omogućava ti da budeš prisutan u sadašnjem trenutku. Utiče na hormon srece svaki put kad uspešno rešiš slagalicu. Istovremeno, skreće pažnju sa svega onoga čime bi opteretio/la mozak a pomaže u razvoju novih moždanih ćelija. Kreni od slagalice dnevno i ubrzo ćeš primetiti promenu na bolje. Sudoku slagalice možeš naći na trafikama ili prosto skinuti sa interneta.

SRECNO!

Sanja Mandić

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s