Šta je Sudoku?

Naziv „Sudoku“ dolazi iz Japana kao skraćenica duže fraze „Suuji wa dokushin ni kagiru“ koja grubo prevedeno znači „brojevi moraju ostati jedinstveni“. Iako ime potiče iz Japana korene ove logičke zagonetke nalazimo u Evropi i Americi. Poreklo današnjeg Sudokua dolazi iz 18. veka. Čuveni švajcarski matematičar Leonard Ojler (Leonhard Euler) sačinio je tzv. Latinski kvadrat (Carré latin), koji se sastojao od NxN polja obeleženih sa N različitih simbola tako da se svaki simbol u svakom redu i svakoj koloni samo jedanput ponavlja. Koristeći ovaj koncept, 1979. godine američki časopis Dell (Dell Math Puzzles & Logic Problems) je po prvi put objavio kvadratnu slagalicu dimenzija 9×9 koja se sastoji od 9 manjih kvadrata dimenzija 3×3, tj. ono što danas nazivamo Sudoku.

Ova igra međutim doživljava pravi prodor u Japanu sredinom osamdesetih godina prošlog veka kada je prvi put objavljena u poznatom japanskom časopisu Nikoli. Novozelanđanin Wayne Gould je na svom putovanju po Japanu naučio da igra Sudoku, oduševio se njom, i narednih nekoliko godina razvijao kompjuterski program za generisanje ovih slagalica. Krajem 2004. godine pošlo mu je za rukom da ubedi londonske novine The Times da koristeći njegov program štampa dnevne Sudoku slagalice. Ubrzo su i druge britanske novine počele da štampaju svoje Sudoku slagalice. Igra je postala jako popularna, ne samo u Engleskoj, vec i u drugim zemljama: Nemačkoj, Austriji, SAD-u,…

Osnove Sudokua

Sudoku: Moguća startna pozicij

sl

 

Pravila igre su vrlo jednostavna, iako rešenje često nije. Slagalicu čini kvadrat. Broj polja je najčešće 81 (9×9), koji je podeljen na manje kvadrate (podkvadrate) dimenzija 3×3 polja. Kao početni „tragovi“, u nekoliko polja su unešene cifre, a cilj igre je da se ostala prazna polja popune tako da na kraju svaki red, kolona i podkvadrat sadrze cifre od 1 do 9 samo jedanput. Sudoku slagalice su u zavisnosti od težine uglavnom podeljene na „lake“, „srednje“ i „teške“. Treba naglasiti da težinu slagalice ne određuje samo broj unapred datih cifara, već i njihov razmeštaj u kvadratu. Strategija rešavanja može kombinovati nekoliko osnovnih metoda: skeniranje, obeležavanje, i analizu.

Sudoku slagalica po pravilu ima samo jedno moguće rešenje. U međuvremenu su se pojavile i slagalice sa 16×16 polja kao i druge još komplikovanije varijante, na primer kombinacija igara Sudoku i Kakuro nazvana Killer Sudoku. Postoji i Sudoku za decu, koji se sastoji od malog broja polja.

RES

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s