5 Igara koje pomažu da deca budu fokusirana i ostanu fokusirana

Nestrpljivost! Hiperaktivnost! Gubitak pažnje!
Zajedničko ime im je dete!

U ovom super stimulativnom svetu fejsbuka, whatsapp-a, igrica i televizije mi roditelji imamo teškoće da ostanemo fokusirani na naš posao. Samim tim nameće se pitanje na koji način možemo razviti sposobnost koncentracije kod dece?

images1. Sajmon Sejs (Simon Says)
Prema Elen Galinski, autorki knjige „Um u izradi: sedam ključnih životnih veština potrebnih svakom detetu“, igranje igara kao što je Simon Says jača dečiju pažnju. Isti efekat ima Indijska verzija ove igre pod nazivom „Gandhiji, Gandhiji“
Menjanje pravca svakih nekoliko sekundi čini igru interesantnijom i izazovnijom.

fine-art-harry12. Igre pamćenja
Bilo da ste odrasla osoba ili dete, igre pamćenja su fantastičan način da održite um britkim i ostanete fokusirani.
Najjednostavnija i najpopularnija igra jeste traženje parova medju karticama okrenutim licem nadole. Svaki igrač u jednom krugu ima pravo da otvori dve kartice. Ukoliko se podudaraju njegove su. U suprotnom ih vraća licem na dole i tad je red na sledećeg igrača. Na kraju igre pobednik je onaj sa najviše parova.logo5ff1853593b646376c8cbb616208a412

SUDOKU je takodje fantastična igra za razvoj memorije i koncentracije kod dece. Veoma jednostavna, zabavna i višestruko korisna.

ispy_animal_10243. Aj Spaj (I Spy)
Aj Spaj je dečija omiljena igra dok putuju ili čekaju. Ona podstiče decu da se fokusiraju na svoje okruženje. Može posmatrati predmete, pisma, brojeve, boje… – sve ono na šta dete treba da obrati pažnju ili ga interesuje.
Aj Spaj je igra pogadjanja u kojoj učestvuju najmanje dva igrača. Prvi igrač traži u svom okruženju objekat, igračku ili odevni predmet sa rečima: špijuniram mojim malim okom nešto što je npr. žuto ili okruglo i sl.
Ostali igrači postavljaju pitanja u vezi špijuniranog predmeta. U svakom krugu može biti postavljeno jedno pitanje ukoliko igra više igrača. Odgovor mora biti da ili ne. Moguća je i varijanta „vruće-hladno“ ukoliko je igrač blizu ili pak suviše daleko od predmeta.

Boy working on Puzzle

4. Slagalice (Puzzle)
Njih ne treba posebno predstavljati. Već od 18 meseca starosti deteta odgovarajuće slagalice mogu izazvati čuda u pogledu pažnje, vizuelne i prostorne inteligencije. One nude instant nagradu za vaše dete u formi gotovog objekta svaki put kad završi slagalicu.

Prevela Sanja Mandić

Postavi komentar